Over Judo

Geschidenis van judo

Judo is een vechtsport die zijn oorsprong vindt in Japan aan het einde van de 19e eeuw. Het werd ontwikkeld door Jigoro Kano in 1882, die elementen van traditionele Japanse worsteltechnieken, zoals jiu-jitsu, combineerde met zijn eigen principes van opvoeding en ontwikkeling. Kano's doel was om niet alleen een effectieve zelfverdedigingskunst te creëren, maar ook een manier om de geest te versterken en morele waarden over te dragen. In 1882 richtte Kano de eerste judoschool op, de Kodokan, in Tokio. Judo verspreidde zich snel in Japan en daarbuiten, waardoor het in de vroege 20e eeuw bekendheid verwierf in andere landen. Tijdens de Olympische Spelen van Tokyo in 1964 werd judo voor het eerst opgenomen als officiële sport, wat bijdroeg aan de internationale populariteit ervan. Judo is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde sportdiscipline met miljoenen beoefenaars. Het staat bekend om zijn nadruk op respect, discipline en fysieke fitheid, en wordt vaak gepromoot als een manier om zowel lichaam als geest te ontwikkelen.

Wedstrijd

Een judo wedstrijd verloopt volgens een aantal vaste regels en procedures:
1.Voorbereiding: De judoka's dragen een judogi (judopak), dat bestaat uit een jasje (uwu), broek(zubon) en een gordel (obi) die de rang van de judoka aangeeft.

2. De judoka's betreden de tatami (wedstrijdvloer) en buigen naar elkaar en naar de scheidsrechter. Dit is een teken van respect.

3. De wedstrijd begint wanneer de scheidsrechter "Hajime!" (begin) roept. De judoka's proberen elkaar op de grond te werpen (nage waza), immobiliseren (osaekomi) of een submissie te laten geven door middel van klemmen of slagen (shime waza of kansetsu waza).

4. Er zijn verschillende manieren om een wedstrijd te winnen:
-Ippon: Een volle punt, wat betekent dat de tegenstander volledig op zijn rug is geworpen of dat hij is geïmmobiliseerd gedurende de voorgeschreven tijd (meestal 20 seconden).
- Waza-ari: Een halve punt, wat betekent dat de tegenstander gedeeltelijk op zijn rug is geworpen of dat hij is geïmmobiliseerd gedurende de voorgeschreven tijd (meestal 15 seconden).Twee waza-ari's tellen als één ippon.
- Yuko: Dit is een oude puntentelling, maar is minder gebruikelijk in recente wedstrijden.
- Een judoka kan ook winnen door een submissie of door diskwalificatie van de tegenstander.

5. De wedstrijd eindigt als een judoka een ippon, waza-ari of andere overwinning behaalt, of als de tijd om is (meestal 3 of 4 minuten voor volwassen wedstrijden, afhankelijk van het niveau). Als de tijd om is, kan de scheidsrechter een winnaar aanwijzen op basis van de verdiensten in de wedstrijd.

6. Na de wedstrijd buigen de judoka's opnieuw naar elkaar en naar de scheidsrechter. Dit toont wederzijds respect, ongeacht de uitkomst van de wedstrijd.

7. Na de wedstrijd met coaches en vrienden bespreken wat er goed ging en waar verbetering mogelijk is. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de judoka.

Judogi en verzorging

Judogi: een wit pak. (een blauwe pak enkel voor die nationale en internationale wedstrijden doen).
- band met de juiste gradatie
- Slippers
- een schoon pak zonder scheuren of gaten
-nagels geknipt/kort
Welke maat?
De maten worden in lichaamslengte aangegeven.
Voorbeeld: 1. jij bent 1,63m lang, dan is een pak van 160, 165 of 170 goed voor jou, (ligt ook aan je lichaamsbouw)
2.wanneer jouw kind 1,25m is, is een pak van 130 goed (en kunnen ze er ook nog in groeien).

belangrijk om ook te kijken of het pak nog gaat krimpen in de was, waardoor een maat groter kopen handig kan zijn.
- Pre shrunk/voorgekrompen
- Een pak met meer polyester dan katoen, krimpt minder/nauwelijks
- 100% katoen krimpt 30/40 graden wassen


Budo Kaizen embleem Iedere lid krijgt 1 embleem. Dit embleem hoort op je linker schouder te zitten.
Als je bijvoorbeeld naar een wedstrijd of event gaat buiten de club helpt dit embleem om je makkelijker herkennen tussen alle andere judoka’s

Heb je nog geen embleem?
Vraag deze dan aan je trainer, wij vergeten ze nog wel eens mee te geven. Iedere judoka heeft recht op één embleem,
Wil je een nieuw of extra embleem?
check dan de shop

V.G.V

Vaak gestelde vragen

Op woensdagen 16.15u tot 19.10  (alleen tijdens schoolweken)

Jazeker! ervaring of niet, tijdens de lessen wordt er gedifferentieerd lesgegeven (voor ieder niveau een uitdaging)

Budo kaizen is aangesloten bij de Judobond, 1 maal per schooljaar doen wij examen.                                            zorg ervoor dat je als judoka ook lid bent van JBN op die manier komen de gradaties in je eigen judo paspoort te staan